Search

Neverovatno otkriće u lečenju gojaznosti

Naučnici su objavili neverovatno otkriće. Naime oni su razvili novo jedinjenje koje je nazvano SLU-PP-332 i koje potencijalno nudi rešenje za borbu protiv gojaznosti, dijabetesa i gubitka mišićne mase. Ovo novo jedinjenje, klasifikovano kao „mimetik vežbanja“, pokazalo je izuzetnu sposobnost da „ubedi“ mišiće tela da su uključeni u intenzivnu vežbu, što, u eksperimentima, dovodi do značajnog gubitka težine kod gojaznih miševa.

Za razliku od tradicionalnih tretmana koji se fokusiraju na smanjenje apetita, SLU-PP-332 ima drugačiji pristup ciljajući prirodne metaboličke puteve tela koji reaguju na vežbanje. Lek efikasno „laže“ telo da se ponaša kao da je usred intenzivnog fizičkog treninga, što rezultira povećanom potrošnjom energije i ubrzanim metabolizmom masti, iako se zapravo ne pomerate. Ključ uspeha SLU-PP-332 leži u njegovoj interakciji sa grupom proteina poznatih kao ERR, koji igraju ključnu ulogu u aktiviranju esencijalnih metaboličkih puteva u tkivima koja troše energiju kao što su mišići, srce i mozak. U eksperimentima, istraživači su primetili da je SLU-PP-332 uspešno pojačao ERR aktivnost, omogućavajući miševima normalne težine da trče znatno duže i dalje, čak i do 50%. Kada su testirani na gojaznim miševima, rezultati su bili još zapanjujući.

Davanje leka dva puta dnevno tokom mesec dana dovelo je do toga da gojazni miševi izgube 12% svoje telesne težine, a sve to bez promene njihovog unosa hrane ili navika u vežbanju. Dok primena ove supstance do sada nije pokazala ozbiljne neželjene efekte, sledeća faza razvoja uključuje prečišćavanje njegove strukture za kako bi mogao da se primenjuje u tabletama, a ne samo u injekcijama. Potom slede rigorozna testiranje na različitim životinjskim modelima, pre nego što se, eventualno, pređe na ispitivanja na ljudima.

Put do leka je još uvek dug, ali prvi rezultati su obećavajući. Možemo samo da zamislimo šta bi se desilo ukoliko ovo jedinjenje nekada zaista i postane lek [1].

[1] Billon, C., Schoepke, E., Avdagic, A., Chatterjee, A., Butler, A. A., Elgendy, B., … & Burris, T. P. (2023). A Synthetic ERR Agonist Alleviates Metabolic Syndrome. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.