Search

Pilula za jutro posle nije abortus!

Da li je pilula za jutro posle rešenje ukoliko ne želite da ostanete trudne? Svakako da. Svi dobro znaju da je korišćenje zaštite tokom seksualnog odnosa ili nekog od kontraceptivnog sredstva najbolja zaštita kako ne bi došlo do neželjene trudnoće. Ali ponekad je potrebna i pilula za jutro posle.

U jednom istraživanju se pokazalo da čak 25% žena starosti od 22 do 49 godina je koristilo pilulu za jutro posle [1]. Međutim, do sada je na uputstvu za upotrebu, najčešće korišćene pilule, pisalo da pilula može da spreči oplođenu jajnu ćeliju da se implantira u materici. Mnogi su to tumačili na način da je korišćenje pilule za jutro posle, zapravo jednako abortusu. U ponovnoj evaluaciji naučnih dokaza u vezi ovog procesa, FDA (Food and Drug Administration) je naveo da ne postoji dovoljno naučnih dokaza da korišćenje pilule za jutro posle može da spreči implantiranje oplođene jajne ćelije. U revidiranom uputstvu jasno je rečeno da pilula deluje pre nego što dolazi do oplođenja jajne ćelije, a da sama pilula ni na koji način ne deluje ako trudnoća već postoji, odnosno ne utiče na postojeću trudnoću [2]. Ovo je posebno značajno u SAD gde niz država ograničava pravo na abortus i u kojima je postojala dodatna opasnost da te države, upravo zbog ovakve formulacije dejstva pilule kakva je postojala, zabrane i korišćenje pilule za jutro posle. Sada je takva opasnost otklonjena.

Naravno, jasna definicija načina delovanja pilule može značiti i ženama koje iz verskih ili bilo kog drugog razloga, ne bi koristile pilule za jutro posle, baš iz razloga izjednačavanja njenog korišćenja sa abortusom. 

[1] https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7004a7.htm

[2] https://www.fda.gov/drugs/postmarket-drug-safety-information-patients-and-providers/plan-b-one-step-15-mg-levonorgestrel-information