Search

Posledice fizičke neaktivnosti na zdravlje adolescenata

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je u 2016. godini, čak 81% adolescenata, starosti od 11 do 17 godina bilo nedovoljno fizički aktivno. Za njih se preporučuje najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno. Neaktivnije su devojčice, 85%, od dečaka, njih 78% [1].

Istraživači su ispitivali podatke 530 adolescenata koji su u proseku provodili 8 sati dnevno kada su bili sedentarni, odnosno nisu imali nikakvu fizičku aktivnost, dok su 49 minuta dnevno imali fizičku aktivnost. Oni su potom podeljeni u grupu onih koji su bili potpuno sedentarni, one koji su imali fizičku aktivnost niskog intenziteta i one koji su imali fizičku aktivnost umerenog do visokog intenziteta. Pokazalo se da je srce blago uvećano kod onih koji su imali fizičku aktivnost umerenog do visokog intenziteta, što se može smatrati fiziološkim odgovorom srčanog mišića na povećane zahteve za isporukom kiseonika mišićima tokom treninga (1,2g/m2).

Naravno, zdravstvene koristi koje ova grupa ima zbog vežbanja, daleko su značajnije od blage hipertrofije srca. Ono što je zanimljivo jeste da je masa srčanog mišića kod adolescenata koji se bili sedentarni, odnosno nisu imali nikakvu fizičku aktivnost, bila je čak tri puta više uvećana u odnosu na one adolescente koji su imali umerenu do visoko intenzivnu fizičku aktivnost i ona je iznosila čak 3,8g/m2. Ovi rezultati su nađeni kod svih fizički neaktivnih adolescenata bez obzira da li je njihova telesna težina bila normalna ili su imali višak kilograma.

Zašto je to bitno? Mi znamo da osobe čija je masa srčanog mišića iznad 5g/m2, imaju za 7 do 20% povećan rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti i smrti. Zbog toga nam i ova studija govori koliko je bitna fizička aktivnost kod mladih osoba [2].

[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[2] Agbaje, A. O. (2023). Associations of accelerometer‐based sedentary time, light physical activity and moderate‐to‐vigorous physical activity with resting cardiac structure and function in adolescents according to sex, fat mass, lean mass, BMI, and hypertensive status. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.