Search

Posledice konzumiranja alkohola tokom trudnoće

Već dugo se zna za izuzetno štetne posledice konzumiranja alkohola tokom trudnoće po plod. Ono što je bitno znati jeste to da ne postoji nikakva količina alkohola za koju bi se moglo reći da je njeno konzumiranje potpuno bezbedno i da sa sigurnošću možemo da kažemo da neće biti nikakvih posledica po, još uvek, nerođeno dete.

Znači, nikakav alkohol i ni u kojoj količini nije dozvoljen tokom trudnoće. Posledice konzumiranja alkohola tokom trudnoće su brojne i teške po dete. One se kreću od pojave fetalnog alkoholnog sindroma koji podrazumeva poremećaje u rastu, pa do pojave nepovratnih oštećenja mozga u razvoju koje će se po rođenju manifestovati u promenama u ponašanju i teškoćama u učenju čak i kada nema vidljivih fizičkih oštećenja.

Smatra se da od 1,5 do 5% dece školskog uzrasta u SAD pati od problema koji su uzrokovani konzumiranjem alkohola njihovih majki tokom trudnoće. Istraživanje koje je objavljeno ovih dana je ispitivalo kakve promene konzumiranje alkohola ima na razvoj nervnih ćelija. Kada su u laboratorijskim uslovima, naučnici koristili pluripotentne matične ćelije koje su se razvile u pravcu moždanih, istraživači su ih izložili uticaju alkohola.

Pokazalo se da postoji negativan uticaj alkohola od disfunkcije ćelijskih procesa, pogrešne izgradnje moždanih struktura, nepravilnog razvoja glijalnih ćelija koje podržavaju nervne ćelije i nepravilnog formiranja sinapsi – mesta gde dolazi do razmene informacija između nervnih ćelija. Istraživači su ispitivali i električnu aktivnost ovako izmenjenih nervnih ćelijskih struktura i pronašli velike nepravilnosti. Na ovaj način se stiče bolji uvid u to koji su procesi izmenjeni uticajem alkohola i otvara put ka istraživanju novih lekova koji bi štetne posledice konzumiranja alkohola u trudnoći mogli da ublaže ili spreče bar u jednom delu.

Ne bi bilo prvi put da štetno ponašanje ljudi mora da se ispravi korišćenjem nekih lekova. Čak i kada bi takvi lekovi bili razvijeni, od toga smo udaljeni desetinama godina. Do tada nam ostaje da budemo svesni da su trudnoća i alkohol u bilo kojoj količini potpuno nespojivi i da je izbegavanje alkohola tokom trudnoće apsolutni prioritet [1].

[1] Adams, J. W., Negraes, P. D., Truong, J., Tran, T., Szeto, R. A., Guerra, B. S., … & Trujillo, C. A. (2022). Impact of alcohol exposure on neural development and network formation in human cortical organoids. Molecular Psychiatry, 1-14.