Search

Prestanite sa merenjem težine

U novoj studiji proučavani su antropometrijski podaci oko 3.000 osoba. Naučnici su zaključili da je procenat telesne masti značajno pouzdaniji pokazatelj zdravlja i kardiometaboličkog rizika od indeksa telesne mase (BMI).

Postoji nešto što se naziva “gojaznost sa normalnom težinom“. Ovo znači da osoba ima normalnu telesnu težinu (BMI vrednost je normalna), ali da ima i veći procenat telesnih masti. Zbog toga se one nalaze u povećanom riziku, jednakom onom u kome se nalaze gojazne osobe. U studiji su analizirani antropometrijski podaci čak 3.000 osoba u Izraelu: rezultati BMI; DXA skeniranja (korišćenje rendgena za merenje sastava tela, uključujući sadržaj masti); i kardiometabolički markeri u krvi. Otprilike trećina učesnika, 1.000 osoba, našla se u rasponu normalne težine, odnosno njihov BMI je bio normalan. Među njima, čak 38,5% žena i 26,5% muškaraca identifikovano je kao “gojazno sa normalnom težinom”, odnosno i pored normalne težine imali su povećan procenat telesnih masti. Sve to dovodi do zaključka da je procenat telesne masti pouzdaniji pokazatelj zdravlja pojedinca od BMI.

Ova studija je pokazala da je gojaznost sa normalnom težinom vrlo česta i da je visoko povezana sa značajnim zdravstvenim rizicima. Zbog toga je potrebno da prestanete sa kontrolom telesne težine, više jednostavno nije bitno koliko imate kilograma. Ono što je bitno jeste koliki imate procenat telesnih masti. On je mnogo precizniji indikator vašeg zdravlja i zdravstvenih rizika kojima se izloženi [1].

[1] Lahav, Y., Kfir, A., & Gepner, Y. (2023). The paradox of obesity with normal weight; a cross-sectional study. Frontiers in Nutrition, 10, 1173488.