Search

Preumorne da bi bile ambiciozne?

Dovoljno dugo i kvalitetno spavanje je izuzetno važno za sve nas. Ali da li ono ima veze i sa našim ambicijama na poslu? I da li smo ambiciozni, ako smo preumorni?

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno se bavilo upravo ovim pitanjem. Istraživači su pratili 135 zaposlenih žena i muškaraca u periodu od dve nedelje, odnosno 10 radnih dana. Svaka osoba je observirana (putem upitnika) dva puta dnevno, tako da je ukupno bilo 2.272 observacije. Ispitanici su na jedan upitnik odgovarali oko podneva i on se odnosio na to kakvo je njihovo raspoloženje i kako su spavali prošle noći, dok su drugi upitnik popunjavali uveče i on se odnosio na njihove namere da na poslu pokažu inicijativu, budu uticajniji, zatraže više odgovornosti i bolje i plaćenije radno mesto.

Pokazalo se da su i žene i muškarci jednako često prijavljivali dobro i dovoljno dugačko spavanje, kao i ono loše i kratko. Dakle, razlike u polovima tu nije bilo. Međutim, kod žena se pokazalo da su njihove ambicije na radnom mestu bile znatno niže nakon neprospavane noći. Kod muškaraca se takva razlika nije videla. Iako nema jasnih razloga zašto je tako, istraživači veruju da je to povezano sa razlikama u regulaciji emocija i socijalnih očekivanja koji se razlikuju između polova. Žene su često osećajnije i teže regulišu emocije u odnosu na muškarce, a istovremeno postoje stereotipi o muškarcima kao ambicioznijima, što žene stavlja pod još veći pritisak. Ali istraživanje ukazuje i na to da žene mogu to da promene, jednostavnim intervencijama koje dovode do boljeg spavanja i regulisanja emocija.

Uz veće samopouzdanje, ambicije na poslu koje žene imaju treba da budu najmanje jednake, ako ne i veće od onih koje imaju muškarci [1].

[1] Sheppard, L. D., Loi, T. I., & Kmec, J. A. (2022). Too Tired to Lean In? Sleep Quality Impacts Women’s Daily Intentions to Pursue Workplace Status. Sex Roles, 1-11.