Search

Revolucija u lečenju akni

Svi smo se, bar u pubertetu, susreli sa aknama. One, zapravo, najčešće nastaju prekomernim lučenjem loja iz lojnih žlezdi i začepljenjem kanala lojne žlezde, čime dolazi do zapaljenja. Najčešće se javlja u pubertetu jer tada testosteron izaziva veće lučenje loja (sebuma). Međutim, akne se mogu pojaviti i kasnije. Klasično lečenje obično podrazumeva korišćenje antibiotika ili izotretinoina, derivata vitamina A, kod lečenja teških slučajeva.

Međutim, ove terapije mogu imati i neželjene efekte. Zbog toga su naučnici pribegli novoj strategiji. Cutibacterium acnes, uobičajenu kožnu bakteriju, modifikovali su genetski kako bi ova bakterija proizvela terapeutski molekul koji može da leči akne. Ovaj terapeutski molekul jeste NGAL protein koji se nalazi u izotretinoinu. Laboratorijski testovi u ćelijskim linijama potvrdili su sposobnost ovako modifikovane bakterije da modulira proizvodnju loja lučenjem NGAL-a. Primenjen je i na životinjskim modelima i pokazao se uspešnim. Ovakva vrsta bioinženjeringa može da ima i mnogo širu promenu. Moguće je modifikovati neke od bakterija koje naseljavaju naš digestivni trakt sa ciljem da one proizvode molekule koji bi mogli da budu korisni u lečenju raznih oboljenja. Na ovaj način se menja paradigma lečenja u smislu korišćenja modifikovanih bakterija kao živih terapeutika za kožne bolesti, otvarajući novu eru u dermatologiji [1].

 

[1] Knödlseder, N., Fernández, M. J. F., Santos-Moreno, J., Manils, J., Toloza, L., Marin, M., … & Güell, M. (2023). Engineered skin microbiome-assisted delivery to the pilosebaceous unit.