Search

Svaki minut je važan

Većina poslova koju danas obavljamo je vezana za rad za računarom ili predstavlja neku drugu vrstu kancelarijskog posla. To znači da sedimo po 8 sati i duže svakog dana. Tome treba dodati i vreme koje provodimo ispred televizora, telefona, a kada, takođe, sedimo ili ležimo.

Sve je više studija koje ukazuju na to da je dugo sedenje štetno po naše zdravlje, čak i ako tog dana imamo neku fizičku aktivnost, recimo odradimo pre ili posle posla trening. Istraživači su ispitivali uticaj na zdravlje sedenja u trajanju od 8 sati, gde jedna grupa ispitanika uopšte nije ustajala sa stolice, druga grupa ispitanika je svakih 60 minuta ustajala i hodala po 1 minut, treća grupa je posle 60 minuta hodala 5 minuta, četvrta je na svakih 30 minuta hodala 1 minut i konačno, peta je na svakih 30 minuta hodala 5 minuta. Rezultati su pokazali da je, u odnosu na grupu ispitanika koja je sedela ceo dan, ispitanici u svim grupama imali bolje rezultate, ali jedina grupa ispitanika kod kojih je značajno smanjen krvni pritisak (za 4 do 5 mm HG) i šećera u krvi (za čak i do 58%) je bila ona grupa koja je na svakih 30 minuta hodala 5 minuta. Pored toga, istraživači su ispitivali raspoloženje kod ispitanika i ono je kod svih grupa koje su hodale, osim one koja je hodala samo minut na svakih 60 minuta, bilo znatno bolje.

Drugim rečima, ova studija je pokazala, da nije dovoljno samo da imamo redovnu fizičku aktivnost (treninge), već i da, ukoliko naš posao podrazumeva stalno sedenje, na svakih 30 minuta treba da napravimo pauzu od najmanje 5 i da tokom nje hodamo [1].

[1] Duran, A. T., Friel, C. P., Serafini, M. A., Ensari, I., Cheung, Y. K., & Diaz, K. M. (2023). Breaking Up Prolonged Sitting to Improve Cardiometabolic Risk: Dose-Response Analysis of a Randomized Cross-Over Trial. Medicine and Science in Sports and Exercise.