Search

Važno je naći dobro opravdanje!

Novo istraživanje pokazuje da osobe koje odustanu od svojih novogodišnjih odluka mogu lakše da spasu svoju reputaciju pripisujući odustajanje spoljnim faktorima, recimo nedostatku novca. Studija, koja je uključivala približno 1.200 učesnika u čak šest eksperimenata, fokusirala se na izgovore koje su osobe imale u vezi vremena i novca. Istraživan je uticaj izgovora koje su osobe koje su odustale od svojih odluka imale i to kako te izgovore percipiraju druge osobe. Pokazalo se da je, kada je u pitanju odustajanje od odluka, navođenje nedostatka novca znatno efikasnije nego navođenje nedostatka vremena. U eksperimentima, učesnici su procenjivali scenarije u kojima pojedinci nisu uspeli da prihvate zdravije navike. Pokazalo se da oni koji svoj neuspeh pripisuju finansijskim ograničenjima imaju bolju percipiranu samokontrolu u poređenju sa onima koji navode vremenska ograničenja.

Ovo sugeriše da izgovori koji se doživljavaju kao van nečije kontrole, poput finansijskih izazova, imaju tendenciju da zaštite percipiranu samokontrolu pojedinaca. Vreme koje nam je potrebno za sprovođenje naših odluka se percipira kao nešto što je pod našom kontrolom i nedostatak vremena se shvata kao naša slabost, zbog nedovoljno dobrog organizovanja. Stariji čitaoci se možda sećaju knjige „Marfijev zakon“. Izgleda da je i ovde potvrđeno Finagleovo osmo pravilo iz knjige: „Timski rad je veoma bitan. On ti omogućava da svališ krivicu na drugog“. Tako je i u ovom slučaju [1].

[1] Steinmetz, J. (2023). Too little money or time? Using justifications to maintain a positive image after self‐control failure. European Journal of Social Psychology.