Search

Veštačka inteligencija je pronašla novi antibiotik!

Razvoj veštačke inteligencije je sve brži, a njene sposobnosti ne prestaju da nas impresioniraju, a često i uplaše, gotovo svakodnevno. Međutim, ona može da nam pomogne da dođemo do nekih otkrića, na način na koji mi nikada nismo ni razmišljali. Upravo su tako, naučnici sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) iskoristili  moć veštačke inteligencije kako bi otkrili novo jedinjenje koje je sposobno da eliminiše bakteriju Staphilococcus aureus koja je otporna na postojeće antibiotike. Smatra se da su infekcije ovom bakterijom, samo u 2019. godini, bile odgovorne za preko milion smrti u svetu.

Ona je vrlo opasna. Između 10 i 30% onih koji se njome zaraze, umiru! Veštačka inteligencija je pronašla jedinjenje koje efikasno napada bakteriju Staphilococcus aureus u laboratorijskim uslovima i na životinjskim modelima, dok istovremeno pokazuje nisku toksičnost za ljudske ćelije, što je neophodno da bi mogla da postane lek. Veštačka inteligencija je pregledala 12 miliona komercijalno dostupnih jedinjenja, potom identifikovala pet klasa potencijalno aktivnih jedinjenja koja se mogu suprotstaviti bakteriji Staphilococcus aureus. Nakon opsežnog testiranja, dva jedinjenja su se pojavila kao obećavajući kandidati, a zatim je izbor sužen na jednu supstancu. Zanimljivo je da je veštačka inteligencija izabrala jedinjenje koje uništava bakteriju na način da menja elektrohemijski gradijent u ćelijskoj membrani bakterije. Ovo nije prvi put da se ovo dogodilo. Naučnici sa MIT su već tako pronašli jedan antibiotik (koji su nazvali halicin) i koji je delovao na gram-negativne bakterije još 2020. godine. Sada otkriven antibiotik deluje na gram-pozitivne bakterije sa mnogo debljim ćelijskim zidom, što njegovo otkriće čini još značajnijim. Naravno, potrebno je još mnogo testiranja da bi ova supstanca postala lek, ali upotreba veštačke inteligencije nam je taj put skratila bar za nekoliko godina [1].

[1] Wong, F., Zheng, E. J., Valeri, J. A., Donghia, N. M., Anahtar, M. N., Omori, S., … & Collins, J. J. (2023). Discovery of a structural class of antibiotics with explainable deep learning. Nature, 1-9.