Search

Vežbanje i dijabetes

U važnom istraživanju, naučnici su otkrili da vreme fizičke aktivnosti igra značajnu ulogu u ublažavanju rizika od dijabetesa tipa 2. Iako se zna da fizička aktivnost može sprečiti dijabetes tipa 2, značaj njenog vremena i pravilnosti ostao je uglavnom neistražen.
Studija, koja je uključivala 93.095 učesnika bez prethodne istorije dijabetesa tipa 2, koristila je akcelerometre koje se nose na zglobu nedelju dana za merenje njihovih fizičkih aktivnosti. Ovi uređaji su konvertovali prikupljene podatke u metaboličke ekvivalente (MET). Ispitivani su vremenski intervali kada je fizička aktivnost najintenzivnija i to 06:00 – 12:00h (jutro), 12:00 – 18:00 h (popodne) i 18:00 – 24:00h (veče). Rezultati su pokazali da za svaku jedinicu povećanja MET (fizičke aktivnosti) u jutarnjem i popodnevnom terminu postoji pad rizika od dijabetesa tipa 2 za 10%, odnosno 9%.
Međutim, večernja fizička aktivnost nije pokazala značajnu povezanost sa rizikom. Istraživači su takođe analizirali regularnost fizičke aktivnosti i utvrdili da konzistentnost fizičke aktivnosti nije direktno povezana sa dijabetesom tipa 2, ali intenzitet jeste.
Umerena do jaka fizička aktivnost su značajnije povezane sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Svaka fizička aktivnost je značajna za bolju kontrolu nivoa glukoze u dijabetesu tipa 2, ali nije svejedno kada vežbamo [1].

[1] Tian, C., Bürki, C., Westerman, K. E., & Patel, C. J. (2023). Association between timing and consistency of physical activity and type 2 diabetes: a cohort study on participants of the UK Biobank. Diabetologia, 1-8.