Search

Vežbanje nas podmlađuje i štiti od bolesti

Studija koja je pratila jednojajčane blizance i povezanost njihove fizičke aktivnosti i zdravlja je otkrila jasnu povezanost fizičke aktivnosti i smanjenih znakova metaboličke bolesti. Čak 70 parova jednojajčanih blizanaca, čiji je genetski sastav isti, praćeno je u periodu od sedam godina od 2012. do 2019. Oni su koristili fitnes trakere za merenje fizičke aktivnosti, dok su istovremeno praćeni obim struka i indeks telesne mase. Pokazalo se da su jednojajčani blizanci imali vrlo različite nivoe fizičke aktivnosti. Zanimljivo je da su blizanci iz svakog para koji su se bavili visokom fizičkom aktivnošću – preko 150 minuta nedeljno – pokazali epigenetske promene u oblastima poznatim kao regioni metilacije DNK.

Ove epigenetske promene bile su u korelaciji sa smanjenim indeksom telesne mase i obimom struka. Štaviše, ovi regioni su vezani za preko pedeset gena specifičnih za snažnu fizičku aktivnost i metaboličke faktore rizika. Epigenetika, molekularni procesi oko DNK koji utiču na ekspresiju gena nezavisno od DNK sekvence, mogli bi pružiti dragocen uvid u promenljive zdravstvene ishode koji se vide kod identičnih blizanaca. Prema nalazima, blizanci sa više fizičke aktivnosti imali su epigenetske oznake povezane sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma, koji bi mogao kulminirati u teškim stanjima kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes tipa 2.

Pokazalo se da je fizička aktivnost vrlo bitna, jer ako jedan od blizanaca u odnosu na drugog pokazuje bolje zdravlje, a njihov genetski materijal je isti, onda postoje drugi faktori koji utiču na zdravlje, a to je u ovom slučaju vežbanje.  Time je još jednom naglašena važnost izbora načina života, posebno fizičke aktivnosti, za naše zdravlje [1].

[1] Duncan, G. E., Avery, A., Thorson, J. L., Nilsson, E. E., Beck, D., & Skinner, M. K. (2022). Epigenome-wide association study of physical activity and physiological parameters in discordant monozygotic twins. Scientific reports, 12(1), 20166.