Search

Vikend ratnici su ipak u pravu?

Da li znate ko su vikend ratnici? Deo zaposlenih tokom nedelje nemaju vremena da se bave fizičkim aktivnostima. Oni zbog toga svu fizičku aktivnost ostavljaju za dane vikenda i zbog toga ih zovemo vikend ratnicima.

Ali da li je to zdravo? Da umesto 4 do 5 puta nedeljno, vežbate samo dva dana. Izgleda da jeste. Veliko istraživanje koje je objavljeno u avgustu 2022. godine, bavilo se upravo ovim pitanjem. Istraživači su pregledali podatke o fizičkoj aktivnosti 350.978 osoba u periodu od 1997. do 2013. godine, a potom su podatke povezali sa preminulim osobama u kasnijim godinama. Prvo su iz istraživanja uklonjene osobe koje nisu ispunjavale kriterijum da tokom jedne nedelje imaju ukupnu fizičku aktivnost umerenog intenziteta od bar 150 minuta ili 75 minuta jakog intenziteta. Potom su oni koji su vežbali dovoljno podeljeni u dve grupe – one koji su vežbali samo jednim ili dva puta nedeljno (vikend ratnici) i one koji su vežbali tri i više puta nedeljno. Pokazalo se da između dve grupe ispitanika nije bilo nikakve značajne razlike u učestalosti nastanka smrti, kao ni smrti od neke bolesti.

Dakle, studija je pokazala da nije toliko važno koliko puta nedeljno ćete vežbati, sve dok ukupno vreme fizičke aktivnosti je u skladu sa preporučenim trajanjem [1].

[1] Dos Santos, M., Ferrari, G., Lee, D. H., Rey-López, J. P., Aune, D., Liao, B., … & Rezende, L. F. (2022). Association of the “Weekend Warrior” and Other Leisure-time Physical Activity Patterns With All-Cause and Cause-Specific Mortality: A Nationwide Cohort Study. JAMA Internal Medicine, 182(8), 840-848.