Search

Više proteina – zdravija ishrana?

Proteini igraju značajnu ulogu u našoj ishrani. Oni su, zapravo, najvažnija grupa namirnica i predstavljaju, pored toga što su gradivni element, osnov za stvaranje različitih proteina u našem telu koji imaju značajne uloge u svim fiziološkim procesima koji se u njemu događaju.

U prilog ovome govori i činjenica da su ostale velike grupe namirnica kao što su ugljeni hidrati i masti, pre svega, izvor energije i poznate su kao materije koje štede protein. Ali koliko je proteina potrebno i dovoljno u ishrani. Prema preporukama, 10 do 35% ukupnog broja kalorija unetih tokom dana treba da dolazi iz proteina. To znači da, ukoliko nam je potrebno 2.000 kalorija dnevno, njih 200 do 700 treba da dođe iz proteina, što odgovara unosu od 50 do 175 grama. Međutim, da li učešće proteina u našoj ishrani ima uticaj i na to koliko je naša ishrana zdrava. Istraživači su ispitali navike u ishrani 200 ispitanika koji su imali između 24 i 75 godina. Oni su zamoljeni da smanje unos hrane u periodu od 6 meseci, za po 500 kalorija dnevno, a preporučena im je ishrana koja je sadržala 18% proteina, dok su zamoljeni da smanje unos zasićenih masnih kiselina, šećera, soli i vode detaljan dnevnih ishrane svakog dana. Rezultati su pokazali da je jedna grupa ispitanika poštovala dnevni unos od 18% proteina, dok je druga grupa povećala dnevni unos proteina na 20%. Pokazalo se su obe grupe ispitanika izgubile približno isti procenat telesne težine u šestomesečnom periodu. Međutim, analizom ishrane se pokazalo da je ona grupa ispitanika koja je izabrala da unosi više proteina birala zdraviju hranu u odnosu na one koji su unosili manje proteina. Takođe, pokazalo se da su osobe koje su povećale unos proteina unosile više povrća i voća, a manje šećera i ugljenih hidrata, kao i da su povećali procenat mišićne mase u svom telu.

Dakle, unos proteina je uticao na to da je izbor hrane bio kvalitetniji, odnosno da je ishrana imala višu nutritivnu vrednost. Ne ostaje nam drugo, nego da pri izboru hrane unosimo više proteina. Što je najvažnije, da ne zaboravimo da to ne znači da treba da povećavamo unos mesa, jer mnoge druge namirnice koje su zdraviji izbor, takođe predstavljaju sjajan izvor proteina.