Search

Zašto je čokolada tako ukusna?

Koliko puta ste želeli da uzmete samo jednu kockicu čokolade, a završili sa pojedenih 100 ili čak 300 grama? I zašto ne možemo nikako da joj odolimo? Zbog čega se topi u ustima i ima tako dobar ukus?

Istraživači su pokušali da odgonetnu šta se dešava sa čokoladom kada je u ustima i zašto je toliko ukusna. Otkrili su da je ključna stvar u tome na koji način je čokolada proizvedena, a ne sam njen sastav. Pokazalo se da nije bitno da li je čokolada sadržala samo 5% masti ili 50% masti, već gde se ta mast nalazila. Ključna stvar za dobar ukus čokolade je bila mast koja se nalazila u spoljnom delu čokolade i koja se prvo oslobađala u ustima, da bi se potom oslobađale čestice kakaoa.

Što se ukusa tiče, bilo je nebitno da li je bilo još masti unutar čokolade, koja bi se oslobodila kasnije. Naš osećaj ukusa čokolade je zapravo zavisio samo od ova dva sloja. Zašto je to bitno? Ova saznanja mogu da nam pomognu u proizvodnji novih vrsta čokolada, koje i dalje mogu imati jednako dobar ukus, a da njeni sastojci budu zdraviji. Na taj način manje bismo razmišljali o tome da li je čokolada za nas dobar izbor ili ne.

Jer, konačno, ko može da odoli čokoladi [1].

[1] Soltanahmadi, S., Bryant, M., & Sarkar, A. (2023). Insights into the Multiscale Lubrication Mechanism of Edible Phase Change Materials. ACS Applied Materials & Interfaces, 15(3), 3699-3712.