Search

Prva pilula za lečenje postporođajne depresije

Medically approved

Sve češće se srećemo sa depresijom koja je postala najčešće mentalno oboljenje. Jedna od čestih vrsta depresija jeste i postporođajna depresija. Ona pogađa mlade majke u periodu nakon porođaja. I dok je promena raspoloženja koju nazivamo „bejbi bluz“ uobičajena i prolazi brzo, postporođajna depresija je mnogo ozbiljnija. Ona se javlja kod svake sedme žene nakon porođaja, što znači da je vrlo česta. Smatra se da se kod polovine žena kod kojih se pojavi, nikada i ne dijagnostikuje [1]. Postporođajna depresija je inače praćena intenzivnom anksioznošću, stidom, krivicom, poremećajem sna, napadima panike i samoubilačkim mislima ili čak i pokušajima samoubistva. Posebno je značajno to što može otežati majkama da svojim bebama pruže brigu, povezivanje i negu što je ključno za zdrav razvoj deteta.

Sada je u SAD registrovana prva pilula koja se koristi za lečenje postporođajne depresije. Radi se o leku čije je generičko ime zuranolon [2].

Naravno, i do sada je postporođajna depresija mogla da se leči primenom nekih drugih lekova za lečenje depresije – antidepresiva. Međutim, podaci pokazuju da ovaj lek deluje jako brzo. On počinje da deluje posle samo tri dana, dok običnim antidepresivima je potrebno najmanje dve nedelje, a često i duže, kako bi počeli da ublažuju simptome depresije. Postoji još jedna bitna stvar. Žene, često, ne prijavljuju da imaju postporođajnu depresiju, pre svega da ne bi naišle na osudu okoline, koja bi mogla da pomisli da one nisu dobre majke. Upravo time što je registrovan lek upravo za ovu vrstu depresije, može se uticati na promenu stava okoline koja postporođajnu depresiju može lakše da prihvati kao bolest, naglašavajući da ima biološku osnovu i da nije nešto što zbog čega bi žene trebale sebe da krive.

Do sada je postojao samo još jedan lek koji je bio registrovan baš za lečenje postporođajne depresije. Taj lek se zove brexanolone i prisutan je na tržištu od 2019. godine [3]. Problem sa ovim lekom je bio taj što je morao da se prima intravenski u bolnici u trajanju d 60 časova, a sam lek je koštao u SAD preko 34.000 USD.

Neuporedivo je lakše uzimati pilulu u trajanju od dve nedelje i na taj način se izboriti sa postporođajnom depresijom. Naravno, ni ovaj lek nije čudotvoran. U kliničkim ispitivanjima se pokazalo da je na terapiju pozitivno odgovorilo između 57 i 72% žena koje su ga koristile. Nakon uzimanja leka u periodu od dve nedelje, one su prijavile da su se simptomi depresije smanjili za oko polovinu. Ono što je još bitno jeste to da se poboljšanje održalo i nakon prestanka uzimanja leka, nakon dve nedelje. Poboljšanje se održalo najmanje 45 dana nakon prestanka uzimanja terapije.

Nekada se postporođajna depresija javi i pre porođaja. Uzimanje ovog leka, s obzirom da deluje na nivou hormona, nije dozvoljeno kod trudnica. Ne dozvoljava se i njegova primena kod žena koje doje svoje bebe, jer nije ispitano da li se prenosi preko mleka i da li može da ima štetne posledice po dete. Ipak, broj žena kod kojih može da se primenjuje je značajan, a njegovo brzo delovanje je izuzetno značajno.

Konačno, možda je najvažnije ono što je već rečeno, a to je da on ima važnu ulogu u smanjenju stigme i osude koje mlade majke mogu da dožive od strane svoje okoline i stida i osude kojima žene same sebe izlažu. Uz prihvatanje postporođajne depresije kao bolesti za čije lečenje postoji registrovan lek, žene mogu puno da pomognu sebi, kako bi se izborili sa ovom bolešću.