Search

Zajedno protiv gojaznosti!

Medically approved

Gojaznost dece predstavlja sve veći problem u većini zemalja na svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 39 miliona dece u svetu starosti do 5 godina ima prekomernu težinu ili je gojazno. Među decom od 5 do 19 godina, njih, čak, 340 miliona ima prekomernu težinu ili je gojazno. To su, svakako, poražavajući, podaci. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u 2019. godini (nažalost nemamo novije podatke) 16,6% dece do 15 godina starosti ima prekomernu telesnu težinu, dok je njih 12,9% gojazno, što čini ukupno 29,5%. Posebno zabrinjava to što je procenat dece starosti od 7 do 14 godina koja su gojazna, porastao sa 2,6% u 2006. godini, na 4,9% u 2013. dok je u 2019. godini iznosio čak 10,5% [1].

Najjednostavniji način procene  je korišćenje BMI – indeksa telesne težine. Dok on ne predstavlja najbolji način određivanja gojaznosti pojedinca (zato nam koriste analitičke vage za procenu telesnog sastava) i dalje je najbolji način procene koliko je populacija gojazna. Svetska zdravstvena organizacija kaže da ako je BMI ispod 18,5 onda je ta osoba neuhranjena, ukoliko je 18,5 do 24,9 ona se radi o normalnoj težini, ukoliko je između 25 i 29,9 radi se o prekomernoj težini, od 30 do 34,9 – gojaznost klase I, od 35 do 39,9 – gojaznost klase II i preko 40 – gojaznost klase III [2].

Šta možemo da uradimo kako bi zaštitili decu i sprečili nastanak gojaznosti? Možemo izdvojiti sedam preporuka koje nam mogu pomoći:

  1. Zdrava ishrana – deca bi trebalo da jedu raznoliku hranu bogatu hranljivim sastojcima. Uključite više voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih ili niskomasnih mlečnih proizvoda, kao i nemasnih proteina kao što su riba, piletina, orašasti plodovi i mahunarke.
  2. Ograničite unos brze, prerađene hrane, grickalica, slatkiša i zaslađenih napitaka – ove namirnice sadrže visoku količinu soli, šećera i masti, a zaslađeni napici puno šećera.
  3. Fizička aktivnost – podstaknite decu da budu fizički aktivna. Preporučuje se da deca imaju najmanje sat vremena umerene do intenzivne fizičke aktivnosti svaki dan. Ovo može uključivati biciklizam, hodanje, trčanje, plivanje ili igranje timskih sportova.
  4. Ograničite vreme provedeno pred ekranom – dugotrajno sedenje, uključujući vreme provedeno gledajući televiziju ili igranje igrica ili jednostavno vreme provedeno na telefonu i društvenim mrežama, povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti. Ograničite vreme provedeno pred ekranom i podstaknite decu na aktivnosti na otvorenom.
  5. Redovno proveravajte zdravlje Vaše dece – redovno praćenje rasta i razvoja deteta može pomoći u ranoj identifikaciji problema sa težinom.
  6. Dobar primer – deca često kopiraju ponašanje odraslih oko sebe. Stoga, zdravi izbori koje pravite mogu uticati na navike Vašeg deteta.
  7. Podrška i edukacija – Obrazujte decu o zdravim izborima hrane i važnosti fizičke  aktivnosti. Pohvalite njihova pozitivna ponašanja i podržite ih.

Kada govorimo o edukaciji i podršci koju treba pružiti deci, udruženje „Uvek zdrav stav“ organizovalo je događaj na veštačkoj steni na Košutnjaku, gde su deca imala priliku da se, pod pažljivim nadzorom sportskih stručnjaka, upuste u novo iskustvo i podstaknu zdrave navike i vežbanje. Ovaj sportski dan održan je u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a sa ciljem predstavljanja projekta „Bustuj zdrave navike“ koji sprovodi udruženje „Uvek zdrav stav“ uz podršku kompanije AstraZeneca.

Mališani su uživali u atraktivnoj sportskoj aktivnosti, najsavremenijoj veštačkoj steni koja je predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje u Srbiji, a poseduje licencu Međunarodne federacije za sportsko penjanje za organizaciju svetskih i evropskih takmičenja.

Događaj je upriličen kao deo trogodišnjeg projekta „Bustuj zdrave navike“, a koji teži da podstakne rešavanje jednog od gorućih problema u Srbiji – gojaznost dece školskog uzrasta. Tokom njegovog trajanja biće organizovane brojne edukativne, sportske i interaktivne aktivnosti u saradnji sa drugim relevantnim institucijama.

Gojaznost u detinjstvu predstavlja zdravstveno stanje koje sa sobom nosi ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje, a pogađa sve više dece u Srbiji. Projekat “Bustuj zdrave navike” ima za cilj da edukuje decu, ali i roditelje o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje.