Search

Budućnost pred vratima

Osobe koje su obolele od dijabetesa tipa 1, ne mogu da stvore svoj insulin. Kako bi ostali živi, a nivo glukoze u krvi održali u normalnom opsegu, oni redovno moraju da uzimaju insulin.

Većina obolelih i dalje sebi daje određenu količinu insulina putem pena, nakon što kontrolišu nivo šećera u krvi (iz prsta) korišćenjem tračica za merenje šećera. Mnogo zgodnija i lakša varijanta je korišćenje insulinske pumpe ili veštačkog pankreasa, gde postoji senzor koji meri nivo šećera (ne u krvi, već u intersticijskoj tečnosti), a zatim daje signal uređaju koji će automatski dozirati količinu insulina koju će obolela osoba dobiti. Međutim, naučnici su otišli i korak dalje.

U Švajcarskoj su uspeli da implantiraju ćeliju koja proizvodi energiju korišćenjem viška glukoze iz tela. Potom su tako proizvedenu energiju usmerili u malu kapsulu u kojoj se nalaze veštačke beta ćelije (beta ćelije u našem pankreasu stvaraju insulin). Sistem koji su oni napravili funkcioniše tako što, čim energetske ćelije detektuju višak glukoze, one je preuzimaju i od nje stvaraju energiju. Tako stvorenu energiju preusmeravaju u kapsule sa beta ćelijama, koje, na taj način, stimulisane počnu da proizvode insulin koji se izluči u krv i koji dovede do toga da se nivo glukoze smanji, a samim tim će prestati proizvodnja energije i zbog toga i proizvodnja insulina. Onda će se sve to ponoviti.

Naravno, daleko smo od kliničke upotrebe ovakvog sistema, ali nam ova istraživanja ukazuju na to da ćemo u budućnosti, na mnogo bolji način, moći da pomognemo osobama obolelim od dijabetesa tipa 1 [1].

[1] Maity, D., Ray, P. G., Buchmann, P., Mansouri, M., & Fussenegger, M. (2023). Blood‐Glucose‐Powered Metabolic Fuel Cell for Self‐Sufficient Bioelectronics. Advanced Materials, 2300890.