Search

Kakva je veza između gojaznosti majki i ćerki?

Sve više osoba postaje gojazno. Možemo slobodno da kažemo da je gojaznost postala ozbiljan faktor koji doprinosi povećanom oboljevanju stanovništva.

Osobe koje su gojazne, češće obolevaju od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih bolesti, češće su žrtve srčanog i moždanog udara, a njihov kvalitet života je niži. Jedno istraživanje je pokazalo da postoji veća verovatnoća će devojčice imati višak kilograma ukoliko su i njihove majke imale višak kilograma. Zanimljivo je da ovakva povezanost nije utvrđena kod majki i sinova, kao ni između očeva sa jedne i ćerki ili sinova sa druge strane. Istraživači su upoređivali procenat telesnih masti i mišića kod 240 dece koja su bila stara do 9 godina i njihovih roditelja u detinjstvu. Povezanost postojanja većeg broja kilograma utvrđena je samo kod majki i ćerki. Razlozi za ovako nešto nisu sasvim jasni, posebno zbog toga što ista povezanost nije utvrđena između majki i sinova.

Pred nama je dug put ponavljanja ovakvih istraživanja i ispitivanja različitih faktora za koje smatramo da mogu uticati na postojanje ovakve veze [1].

[1] Moon, R. J., D’Angelo, S., Holroyd, C. R., Crozier, S. R., Godfrey, K. M., Davies, J. H., … & Harvey, N. C. (2023). Parent-Offspring Associations in Body Composition: Findings From the Southampton Women’s Survey Prospective Cohort Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, dgad128.