Search

Zbog čega se budimo sa glavoboljom?

Medically approved

Koliko puta ste se ujutru probudili sa glavoboljom i pitali zašto je tako? Naučnici su se bavili ovim pitanjem i analizirali zbog čega nas, ponekad, ujutru boli glava.

Smatra se da je jedan od najčešćih uzroka previše ili premalo kofeina. Glava ujutru može da nas boli, ako smo prethodnog dana konzumirali previše kofeina. To se dešava ljudima koji tokom dana popiju više od 200 miligrama kofeina. Jedna šoljica kratkog espresa ima oko 80 do 90 miligrama kofeina, a šolja domaće kafe između 100 i 150 miligrama kofeina. Ovo naravno zavisi od vrste kafe, a nikada ne treba zaboraviti da kofeina ima i u crnom čaju, brojnim gaziranim i energetskim pićima, tako da čak iako ne pijemo kafu možemo preterati sa kofeinom. Drugi razlog može da bude i nedostatak kofeina. Ako smo navikli ujutru da popijemo kafu, a vreme za kafu prespavamo, odnosno kasno se probudimo, velika je verovatnoća da ćemo imati glavobolju. U tom slučaju sa glavoboljom lako izlazimo na kraj – dovoljno je da popijemo kafu. Ako je kofein razlog jutarnjih glavobolja, rešenje je da smanjimo količinu kofeina. Tokom ovog smanjivanja unosa kofeina nije neobično da imamo nekoliko dana, a ponekad i nekoliko nedelja, glavobolje, dok se naš organizam ne navikne na prekid ili njegov smanjeni unos [1].

Čest uzrok jutarnjih glavobolja, može biti i takozvana „sleep apnea“ koja podrazumeva grupu poremećaja koji se karakterišu kratkotrajnim, povremenim, prekidima disanja u snu. Sama „sleep apnea“ može biti udružena sa hrkanjem i sa hodom u snu, ali nakon njenog tretiranja sa uređajem koji obezbeđuje vazduh za disanje pod stalnim pozitivnom pritiskom (CPAP – Continous Positive Air Pressure) ili korišćenjem posebnog, malog, mehaničkog uređaja koji se stavlja u usta tokom sna [2], ova glavobolja nestaje. Zanimljivo je i da su jutarnje glavobolje češće kod osoba koje u snu škrguću zubima.

Jutarnje glavobolje mogu biti izazvane i prekomernim korišćenjem lekova. Ukoliko neke od njih, kao što su aspirin, ibuprofen ili drugi koristite duže od 15 dana tokom meseca ili duže od 10 dana mesečno lekove kao što su opioidi ili triptani, oni mogu biti uzrok jutarnjih glavobolja. U ovom slučaju, rešenje je u tome da što je pre moguće prekinete sa korišćenjem tih lekova. Naravno, ako su oni propisani od strane lekara za lečenje nekog obolenja ili stanja, ne smete na svoju ruku prestati sa njihovim uzimanjem [3].

Vrlo retko, jutarnje glavobolje se mogu pojaviti kod osoba koje imaju neke lezije u mozgu koje izazivaju pritisak unutar lobanje. Takav slučaj bi bilo postojanje intrakranijalnih tumora. U tim slučajevima ležanje povećava pritisak unutar lobanje, pa se ove glavobolje mogu pojaviti tokom noći ili ujutru. Bol je najčešće toliko intenzivan da budi te osobe iz sna, a sama dijagnostika i lečenje zavisi od uzroka, odnosno vrste tumora.

Konačno, uzrok jutarnjih glavobolja se može javiti i od osoba koje pate od migrene. Smatra se da čak 40 % svih migrena počinje ujutru, a razlozi mogu biti svi oni koji inače izazivaju migrenu. Migrene se, naravno, razlikuju od drugih glavobolja, često su pulsirajuće, a mogu biti udružene sa pojavom mučnine ili osetljivošću na svetlost ili zvuk.

Jutarnje glavobolje mogu biti vrlo neprijatne i mogu nam upropastiti čitav dan, a poseban je problem ako su one samo simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja. U krajnjoj liniji, ko od nas želi da se probudi sa glavoboljom. Pokazalo se da su one ređe kod ljudi koji pre spavanja, bar 30 minuta ranije isključe svoj mobilni telefon i ne gledaju televiziju i od onih koji nauče kako da se pred spavanje opuste i ne razmišljaju o poslu ili o svakodnevnim problemima. Tako da nam ne ostaje ništa drugo nego da naučimo da se pred spavanje opustimo. Možda i to bude dovoljno da nam pomogne.

[1] Sajadi-Ernazarova KR, Anderson J, Dhakal A, et al. Caffeine Withdrawal. [Updated 2022 Sep 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 202

[2] Buiret, G., Bechara, M., Plouin‐Gaudon, I., Bavozet, F., Dancea, O., Pujo, K., & Chidiac, F. (2021). Predictive factors for efficacious oral appliance therapy in moderate to severe obstructive sleep apnea patients. The Laryngoscope, 131(6), E2089-E2096.

[3] https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/medication-overuse/