Search

Iznenadna srčana smrt u sportu kod starijih ljudi

Svaka iznenadna srčana smrt koja nastaje tokom bavljenja sportskim aktivnostima ili u toku od jednog sata nakon njenog završetka, klasifikuje se kao iznenadna srčana smrt u sportu.

Učestalost iznenadne srčane smrti u sportu kod starijih ljudi nije velika. Istraživači su ispitivali podatke 4.078 osoba starijih od 65 godina koji su doživeli iznenadnu srčanu smrt. Smrt njih 77 (1,9%) se može definisati kao iznenadna srčana smrt u sportu jer je nastupila tokom ili do 60 minuta nakon završetka neke od sportskih aktivnosti – trčanje, biciklizam, vežbanje u teretani, tenis… Od njih 77, muškarci su činili preko 90% svih iznenadnih srčanih smrti kod starijih osoba. Očekivano, starije osobe koje su doživele iznenadnu srčanu smrt u sportu su je čak 4 puta češće doživeli na javnom mestu, što značajno povećava mogućnost preživljavanja ako se primeni CPR.

U starijem dobu je česta pojava raznih hroničnih oboljenja koja su mnogo ređa kod mlađih. Zbog toga je vrlo važno da svako ko želi da se bavi sportom, a posebno starije osobe, prođe medicinski pregled i dobije savet lekara za bavljenje fizičkom aktivnošću i, naravno, vežba umerenim intenzitetom [1].

[1] Holmstrom, L., Chugh, H. S., Uy-Evanado, A., Sargsyan, A., Sorenson, C., Salmasi, S., … & Chugh, S. S. (2023). Sudden Cardiac Arrest During Sports Activity in Older Adults. JACC: Clinical Electrophysiology.